Hippotherapie.



hippotherapie







een vriend met 4
   gezonde benen 

    Natuurlijk
     paardrijden en
    hippotherapie

     Leeuwkensweg 18
    2970  Schilde
Tel: 03/ 385 85 72









Hippotherapie bij een spastisch meisje.

Er bestaat veel verwarring over de term hippotherapie. De meeste vormen van behandelingen die hippotherapie genoemd worden, hebben niets met hippotherapie te maken. Het zijn meestal integrale therapievormen waarbij gebruik gemaakt wordt van een paard.

Wat is hippotherapie dan wel en hoe werkt het?

In hippotherapie wordt gebruik gemaakt van de warmte en zachtheid van de paardenrug enerzijds en van de manier waarop een paard stapt anderzijds. Voor personen met fysieke en/of psychische beperkingen van tijdelijke of blijvende aard wordt hippotherapie toegepast.


Het bewegingspatroon van een stappend paard is in staat bij een mens de spiertonus zó te ontspannen dat het evenwicht, de houding en ook de romp- en bekkenstabiliteit verbetert.

Stel je even de sensatie voor die een persoon beleeft die levenslang aan een rolstoel gekluisterd is, nu hij kan stappen door de bospaden dankzij de gezonde benen van een paard!


Het is dus vooral het paard dat de behandelaar is. De hippotherapeut stelt de patiënt gerust en moet zijn mogelijkheden inschatten.



Hij is het kanaal tussen de patiënt en het paard. Er moet al een zekere mate van vertrouwen zijn voordat het paard in beweging komt. Daarvoor zorgt de hippotherapeut.



Dit sub-coma patiëntje ligt tijdens de behandeling.



Tijdens een hippotherapiesessie gebeurt er eveneens iets belangrijks in de hersenen: 


Er wordt extra dopamine aangemaakt waardoor de patiënt een euforisch gevoel kan beleven en hierdoor zijn grenzen kan verleggen. (Vergelijkbaar met wat wij soms door het effect van het water onder de douche ervaren en daardoor spontaan beginnen te zingen.) 

Hippotherapie is dus niet enkel voor het fysiek lichaam een heilzame behandeling maar eveneens voor het emotionele welzijn van de patiënt.


In het UZ van Gent is uitgebreid onderzoek gedaan naar het effect van hippotherapie voor de mens. Er werd zelfs een apparaat ontwikkeld dat de natuurlijke gang van een paard nabootst. Hiervan wordt gebruik gemaakt in de afdeling revalidatie voor kinderen. Toch bleek het effect van de behandeling rechtstreeks op een paardenrug veel efficiënter te zijn. 
Het contact met het paard in een natuurlijke omgeving werkt op zich heel harmoniserend voor een mens. 
Voor zeer zwaar gehandicapte mensen wordt meestal niet aan paardrijden gedacht, terwijl hippotherapie juist voor hen zo’n belangrijke meerwaarde kan zijn.

Zoals U kan zien, is de uitwisseling tussen paard en patient ongelooflijk belangrijk!

Zowel op een weekdag als op weekend- en feestdagen kan U bij ons terecht mits telefonische afspraak. (Niet via mail aub.)


Onze VZW  bestaat reeds 40 jaar onder het ondernemingsnummer: 
0430 852 224



Wij zijn erkend door de sportverenigingen voor gehandicapten van de provincie Antwerpen